ebook donut

Ebook Donut ritzthebaker.com 2021


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. . Hari ni sudah bermula soft lauching ebook donut Ritz the BAKER. Ada promo diskaun 20% selama 5 hari. . Apa yang menarik dalam ebook ni. Sudah semestinya resepi yang terbukti berhasil. Saya gunakan untuk jualan di kedai dan Alhamdulillah sudah beribu biji terjual. . Selain tu, disertakan juga food costing untuk yang plan nak…

Malas Nak Uli tepung, Boleh Ke Jadi Roti?


Salam semua. Dah masuk hari raya korban kedua dah hari ni. Alhamdulillah, 9 Julai (Jumaat) baru ni isteri saya selamat lahirkan puteri kami yang ke-3. Busy sedikit uruskan persiapan bersalin dan baby sampai tak sempat nak update resepi di blog. InsyaAllah hari ni saya share resepi roti yang mudah, tak perlu nak uli sangat dan hanya mengunakan tangan. Oh sebelum…

rahsia jualan 5 angka

Rahsia Buat Jualan 5 Angka Tanpa Kedai


Saya pernah sembang dengan seorang rakan yang dapat sales sehingga 5 angka sebulan dengan jualan kek dan roti dari rumah. Tanpa kedai dan sepenuhnya beroperasi dari rumah. Saya cuba jugak ‘risik’ rahsia yang digunakan. “Alah ritz… akak ni meniaga dari rumah aja. Overhead (kos operasi) rendah dan akak gunakan sebaik-baiknya social media (facebook dan instagram) untuk branding dan promote produk…

bread pudding

Ada Roti Sandwich Lebih? Cuba Resipi Puding Roti Teragung ni!


Salam semua… Alhamdulillah, saya dah mula aktif di blog. Tambah semangat lagi bila dapat sokongan daripada anda semua. Boleh kata setiap hari akan ada lebih kurang 50 pembaca di blog ni dan pernah cecah sehingga 250 pembaca sehari dan kebanyakkannya datang daripada carian google. Terima kasih lagi sekali. Hari bapa baru ni saya buatkan bread pudding di rumah. Kebetulan roti…

strawberry smoothie

Strawberry smoothie. Aktiviti di rumah dengan anak-anak


Saya perasan, confident level anak-anak makin tinggi lepas kami sama-sama shoot video baking/cooking.   Dorank excited nak buat video sebab tau nanti abi akan masukkan dalam channel youtube. Tengok la telatah mereka di dapur. Macam-macam drama! Klik SINI   Saya dulu memang tak berapa mahir sangat nak ambil dan edit video. Tapi sejak pkp tahun lepas, macam-macam juga ilmu baru…

kek buah

Resipi English Fruit Cake. Inspirasi dari Master Chef Antarabangsa. Rugi tak cuba


Saya ni boleh dikategorikan orang yang tak berapa gemar dengan kek. Tambah-tambah yang beraising. Kalau travel cake boleh dipertimbangkan lagi. Kononnya nak cut calorie tapi sampai sekarang berat tak turun-turun. Sedih. Tapi hari ni teringin sangat nak makan kek buah. Tak tau la, mungkin sebab rindu nak travel kot. Kalau dulu sebelum adanya Covid dan PKP, boleh dikatakan saya ada…

macaroni and cheese

Mac N’ Cheese Kegemaran Anak-Anak


Anak-anak saya ni nak kata ada keturunan Mat Salleh ka, Itali ka, tak ada la pulak. Abi dan umi dorank ni memang asli Melayu + Jawa (Atuk) + Chinese (Moyang). Tapi kalau makanan berasaskan pasta, memang dorank suka sangat. Masa awal tahun baru ni, Raisya dah start masuk tadika sama dengan kakak dia (Fathia). Excited bukan main nak jumpa teacher…

kek butter

Baking Dengan Anak-Anak. Kek Butter Bodo-Bodo Old Skool


‘Abg… umi teringin la nak makan kek butter yang chef asma share resipi baru ni’. Kek yang mana umi? Tanya saya. ‘Ala… kek Bodo-Bodo Old Skool tu’. Ada baru ni chef asma share. Saya pun terus buka fb chef dan memang chef ada share resipi tu. Ok la, esok abg buat dengan anak-anak. Ada jugak aktiviti dorank esok. Hari ni…

Lemon Tart ‘buat-buat bodoh’


Pandai tau dia ‘buat-buat bodoh’. Kita ingat tak sedap, tapi bila makan… fuhh. Terangkat Sama macam fruits tarts hari tu. lemon tarts ni saya gunakan sweet crust dengan almond cream dan lemon custard. Manis-manis masam rasa dia. Bisnes tarts dan pie ni sebenarnya ada potensi yang besar. Fokus pada produk ni saja. Saya bagi contoh masa bulan puasa baru ni.…

Sourdough Rosemary Focaccia… Susah ke?


“Sedap la roti ni. Teringat masa ibu  p Turkey dulu. Wangi… Sedap… Kenyang!” Respon spontan ibu bila saya suakan roti focaccia ni semalam. Rindu nak travel la tu. Mujur sebelum pandemik ibu sempat travel di beberapa buah negara. Roti Focaccia berasal dari negara Italy tetapi telah tersebar luas ke negara-negara Mediterrenean selepas Empayar Rom meluaskan jajahannya. Bahan-bahan asas untuk roti…