Breakfast ala McD. Jom buat English Muffin di rumah guys!


Salam semua… Salam tahun baru 2022. Alhamdulillah, dah seminggu lebih kita memasuki tahun baru dan saya percaya ramai yang dah ada azam baru kan? Cuba share sikit apa azam baru korang, kot-kot sama dengan saya. Antara azam tahun baru yang sememangnya popular setiap tahun, nak capai berat badan ideal. kan? Saya selalu FAIL yang ni! Nak capai tu insyaAllah dapat…

spaghetti aglio olio

Tukar selera hari ni. Kita buat Spaghetti Aglio Olio pulak!


Salam semua. Apa khabar? Dah sampai mana tu? Haha… Ye la kan, sekarang ni kita (rakyat Malaysia) dah diberi kebebasan untuk rentas daerah dan negeri. Alhamdulillah… Apa-apa pun jangan lupa patuh pada SOP yang telah ditetapkan. Kita doa yang baik-baik saja. InsyaAllah… Sekarang ni mungkin ada dikalangan rakan-rakan kita yang jadual aktiviti dah mula sibuk. Dah mula masuk office, mula…

resipi roti wholemeal walnut

Terima Jemputan Majalah RASA. Perkongsian Menarik Roti Wholemeal Walnut.


Salam semua… Tak salah kita pasang impian kan? Awal tahun 2021, saya ada senaraikan beberapa impian yang nak dicapai pada tahun ni. Sudah semestinya fokus terarah kepada ritzthebaker.com Business development, sales dan marketing antara perkara penting yang akan saya beri keutamaan. Saya cuba beri sebanyak mungkin nilai kepada pembaca dengan harapan, suatu hari nanti ritzthebaker dapat melahirkan usahawan-usahawan bakeri di…

roti sourdough

Teringin Nak buat Sourdough Country Bread. Ada Tak Peminat Roti ni?


Salam semua. Ada tak yang minat dengan roti sourdough? Roti ni saya buat 3 hari lepas. Teringat nak feed sourdough starter (SD) yang dah dua bulan tak kasi makan. Sekali aktif membuak-buak. Terus semangat nak buat sourdough country bread. Saya sediakan autolyse sejam awal sebelum sambung uli dengan SD dan garam. Setiap 15 minit buat stretch dan fold. Ulang sebanyak…

pelabelan makanan

Usahawan Bakeri, Apa yang Perlu ada pada Bungkusan Roti?


Selepas posting resepi Roti Pandan Gula Melaka menjadi tular, ramai yang komen mahupun email kepada saya dan tunjukan hasil roti masing-masing. MasyaAllah… seronok saya baca dan lihat hasilnya. Yang belum lagi baca posting tersebut, boleh baca di SINI. Ada yang sudah pasang niat untuk mulakan jualan roti. Saya ucapkan tahniah dan selamat maju jaya. Sedikit sebanyak niat asal saya untuk…

roti pandan gardenia

Resepi Roti Pandan Gula Melaka (VIRAL)


Alhamdulillah…. Selamat ulang tahun kemerdekaan Malaysia yang ke 64 tahun. Sudah 2 tahun kita sambut bulan kemerdekaan dalam tempoh pandemik Covid-19. Saya faham, banyak pengorbanan yang kita semua harungi dalam tempoh ni. Walau apa pun yang berlaku, kita perlu bersatu hati untuk Malaysia tercinta. Ada orang bertumpah darah untuk memperjuangkan tanah air mereka dan kita perlu bersyukur diberi nikmat menghuni…

smoked salmon sandwich

Resepi Roti Vienna. Sesuai buat sandwich ala SUBWAY


Salam semua… Apa khabar? Hampir 2 minggu saya tak update blog. Hari ni free sikit, boleh update resepi roti baru. Haaa…. nak tak? Cuba komen sikit. Setiap hari traffic di blog lebih dari 60 orang pembaca tapi jarang nak komen di posting. sedih la macam ni! haha Ok, hari ni kita buat roti vienna. Mengikut sejarah, roti ni berasal dari…

oat pancake

Oat Pancake? Menu berpantang.


Pagi tadi sebelum ke Jabatan Pendaftaran Negara untuk daftarkan nama Afeeya, saya buatkan breakfast oat pancake. Punya la cari tepung gandum sekali habis. Buka peti sejuk tengok ada tepung french T45 saja. Erm… jadilah. Ok, ni resepi oat pancake yang mudah tu: 1 cawan tepung gandum (saya pakai tepung T45) 1/3 cawan oat 1 kotak kecil susu dutch lady 2…

sandwich loaf tangzhong method

Roti Sandwich Kaedah Tangzhong. Apa tu?


MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! Ungkapan keramat yang dilaungkan setiap kali tibanya bulan kemerdekaan (Ogos) setiap tahun. Secara umumnya kita rakyat Malaysia tahu bahawa detik 31 Ogos 1957 (63 tahun lepas) adalah hari dimana negara kita bebas daripada cengkaman penjajah. . Setiap tahun, bulan kemerdekaan disambut dengan meriah. Sambutan tahun ni dan tahun lepas mungkin sedikit berbeza dengan norma baru tetapi semangat…

ebook donut

Ebook Donut ritzthebaker.com 2021


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. . Hari ni sudah bermula soft lauching ebook donut Ritz the BAKER. Ada promo diskaun 20% selama 5 hari. . Apa yang menarik dalam ebook ni. Sudah semestinya resepi yang terbukti berhasil. Saya gunakan untuk jualan di kedai dan Alhamdulillah sudah beribu biji terjual. . Selain tu, disertakan juga food costing untuk yang plan nak…