Browsing Category : Uncategorized

Ekslusif: Kelas Roti Manis Premium (online) Ritz the BAKER


Assalamualaikum semua‚Ķ Alhamdulillah, dengan berkat hari jumaat ni secara rasminya kelas online roti manis premium ritz the baker dilancarkan. Dalam kelas online ni, kita akan belajar 15 pattern roti yang sangat sesuai untuk jualan. 1. Mango cream cheese bun 2. Cranberry cream cheese bun 3. Chocotella bun 4. Spring onion bun 5. Fruit custard bun 6. Melon bun 7. Blackpepper…

COVID-19, Ramai yang hilang pekerjaan.


Akibat pandemik COVID-19, ramai yang hilang pekerjaan.Fenomena hilang pekerjaan ni bukan sahaja berlaku di Malaysia, tetapi seluruh dunia. Mungkin sekarang kita berasa sedikit lega kerana kerajaan memberikan sedikit bantuan tetapi kita tak boleh bergantung sepenuhnya kepada bantuan tersebut. Cukup tempohnya, ianya akan berakhir. Apa yang berlaku pasca COVID-19 nanti tak siapa pun yang tahu tapi kita boleh jangkakan, dunia akan…

Menu Diet (Egg Salad Sandwich)


EGG SALAD SANDWICH Salam semua… selamat berhujung minggu. Menu diet kita minggu ni ialah Egg Salad Sandwich. Sangat mudah dan sedap. BAHAN-BAHAN 3 keping roti Gardenia Canadian Purple Wheat 2 biji telur ayam (direbus dan dicincang kasar) 2 tbp mayonis 1 tbp bawang holland (potong cube) sedikit garam dan lada hitam 1 keping cheddar cheese Campuran salad, cili bengala (kuning…

Seminar Bersama Alumni Sarjana Muda Teknologi Makanan UniSZA


Terima kasih Fakulti Biosumber dan Industri Makanan Universiti Sultan Zainal Abidin, UniSZA atas jemputan untuk Seminar bersama alumni yang berlangsung pada 13 hb November 2019. Seminar ini memberi pendedahan kepada pelajar tahun satu dan dua program teknologi makanan mengenai hala tuju dan kerjaya selepas menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda. Semoga perkongsian chief writer kami memberi manfaat kepada semua. Belajar…

Nak buat roti? Rugi tak tau rahsia ni!


Ramai suri rumah sekarang ni berminat nak buat roti. Seronok katanya bila tengok anak-anak makan roti hasil tangan sendiri. Ada juga melihat ini salah satu cara untuk menambahkan pendapatan keluarga. Banyak cara sebenarnya nak belajar buat roti ni. Boleh masuk ke kelas, boleh belajar melalui youtube dan yang paling ‘famous’ sekarang ni PJJ di facebook. Dalam posting sebelum ni, saya…

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1440 H


Alhamdulillah… di hari raya yang mulia ini, kita di Malaysia dapat menyambut hari raya Aidil Adha dalam suasana yang sangat aman dan harmoni. Ianya sinonim dengan ibadah korban dan ibadah haji. Banyak pengajaran yang kita boleh ambil sempena sambutan Aidil Adha ini sebenarnya. Memupuk masyarakat yang prihatin dan saling bantu membantu. Ini yang kita boleh usahakan dikalangan komuniti baker Malaysia.…

Jom buat EGGcellent Sandwich yang Mudah dan Sedap!


Salam… Hari ni saya nak kongsikan satu menu yang ringkas dan mudah. Sandwich telur ataupun eggcellent sandwich! Sangat sesuai disediakan untuk sarapan pagi atau minum petang… Yang ada anak kecik, boleh buatkan bekalan untuk ‘picnic’ di playground nanti. Sambil-sambil tengok anak main slide, sambil ngap sebiji sandwich telur yang berkrim ni. kan??? Baik, bahan-bahan (inti) yang diperlukan adalah telur rebus,…

Pembuat Roti (BAKER) Seorang Yang Sangat Sensitif!


Sumber: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/6-steps-brilliant-bread Betul! Ni saya tak tipu. Kebanyakkan kenalan saya adalah baker. Dan ini diakui orang mereka sendiri dan saya!Sensitif di sini bukan bermaksud mudah terasa hati. Pantang tegur je, terus ke bucu meja menangis. Pantang marah je, terus melenting panggil mak kau hijau dekat orang lain.Bukan….Sensitif di sini bermaksud PEKA!Baker sangat sensitif kepada: SUHU PERSEKITARAN Selain formulasi dan teknik, suhu persekitaran…

Marhaban Ya Ramadhan


Perkataan yang indah adalah ALLAH Lagu yang merdu adalah AZAN Media yang terbaik adalah AL-QURAN Senaman yang sihat adalah SOLAT Diet yang sempurna adalah PUASA Kebersihan yang menyegarkan adalah WUDHU Perjalan yang indah adalah HAJI Khayalan yang baik adalah ingat akan DOSA dan TAUBAT Mudah-mudahan di bulan yang suci ini hadir membawa IMAN dan TAQWA. Aminn MARHABAN YA RAMADHAN